Există multe surse care ne învață cum să avem grijă de banii noștri, ca ei mai apoi să aibă grijă de noi, însă cele mai utile sfaturi credem că le pot oferi cei cu experiență. De „Ziua Internațională a Planificării Financiare” venim spre voi cu un articol menit să vă ajute să vă gestionați bugetul după câteva reguli simple.
Totul începe cu existența unui buget recurent și cu conștientizarea faptului că acesta nu este infinit. Mai departe, recomandarea noastră este să împărțiți venitul din fiecare lună în mai multe categorii, după cum urmează. Cel mai simplu e să începeți cu secțiunea venituri, sunt mai ușor de cuantificat. Treceți într-o coloană, rând cu rând, orice sursă de venit pe care o încasați într-o lună. Puneți și un rând pentru venituri neașteptate (un contract de scurtă durată, o moștenire, un cadou în bani – e bine să fim optimiști). Adunați tot ce știți sigur că veți încasa.
Pe altă coloană, treceți cheltuielile fixe: rată, chirie, utilități, abonamente, asigurări, pensie alimentară, donații, bani pe care îi dați recurent sau pe care îi puneți în conturile de economii. Adunați tot. Acum știți suma minimă lunară de care aveți nevoie pentru a vă păstra stilul de viață actual.
După cum ați observat, nu am precizat pe ce „ar trebui” să se cheltuie banii. Nevoile și dorințele noastre sunt atât de personale, încât nu este nevoie să menționăm ariile în care banii sunt cheltuiți. Pentru unii oameni e mai valoros timpul economisit când folosesc Uber decât banii economisiți mergând cu transportul public. Pentru alții, e mai importantă experiența unui prânz diferit la birou în fiecare zi decât economia de a-și aduce mâncare de acasă.
Oamenii trebuie să trăiască așa cum vor, cât timp acest lucru nu devine o povară financiară.
Totodată, și economisirea reprezintă o cheltuială pe care o facem pentru noi din viitor. Chiar dacă ne gândim rar la eu-de-peste-10-ani, nu e niciodată prea târziu să începem să îi purtăm de grijă. Cât trebuie să economisiți? Între 10 și 30% din venitul lunar, în funcție de responsabilități, însă trebuie să țineți cont că mai mult de 30% ar putea să vă afecteze stilul de viață. De asemenea, prezența și finanțarea lunară a unui fond de urgențe trebuie să fie pe lista dumneavoastră de priorități financiare, astfel puteți fi mereu pregătiți pentru orice surprize a pregătit viața pentru voi.
Ca adulți, fie replicăm comportamentul financiar pe care l-am observat la persoanele adulte din viața noastră, fie facem exact opusul. Cea mai influentă carte a timpurilor noastre privind această temă este: Tată bogat, tată sărac - de Robert T. Kiyosaki. De asemenea, Miranda Marquit vorbește despre cum se poate atinge o stare de „bogăție” din mai multe puncte de vedere, pe pagina ei de blog. Acestea sunt câteva lecturi pe care vi le recomandăm dacă considerați că aveți nevoie de mai mult ghidaj din punct de vedere financiar, și nu numai. Niciodată nu se știe ce pasaj dintr-o carte sau dintr-un articol de blog îți poate influența viața, și implicit pe tine. Orice informație nouă este valoroasă atunci când nu te simți în totalitate stăpân asupra unui subiect. Începutul poate să nu fie tocmai ușor, dar tu-de-peste-10-ani îți va fi recunoscator pentru deciziile pe care le-ai făcut acum.
Concluzionând, articolul nostru cu scop informativ vă recomandă să țineți cont doar de câteva reguli simple. Din venitul lunar total, scădeți cheltuielile ce presupun supraviețuirea: chiria, ratele, plata facturilor, etc. Apoi, din suma rămasă, puneți deoparte sau investiți periodic minim 10%; același procentaj redirecționați-l spre un fond de urgențe. Responsabilitatea financiară se clădește, ca orice drum, în timp. Dacă sunteți la început în ceea ce privește cum-să-am-grijă-de-banii-mei, respirați adânc și învățați din fiecare situație.