Educația ecologică ar trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă și susținută pe parcursul anilor de școală. O astfel de abordare contribuie la formarea unei conștiințe și gândiri ecologice despre natură, din care rezultă un comportament precaut și corect față de mediu. „Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri!” este un proiect educativ care se dezvoltă frumos de la o ediție la alta, iar noi ne bucurăm că putem fi alături și participa la evoluția acestuia.
În cadrul acestui proiect, au participat elevii din ciclul primar (clasele a III-a și a IV-a), din 5 școli din Sibiu. S-au organizat întâlniri față în față în sălile de proiecții ale cinematografului CINEGOLd Sibiu, unde au avut loc proiecții video pe tema reciclării și a colectării selective a deșeurilor.
Aproximativ 500 de elevi din cele cinci școli, alături de cadrele lor didactice, au participat la aceste întâlniri organizate pe parcursul a două zile (4 și 6 octombrie). Întâlnirile au inclus discuții pe subiectul colectării selective, inițiate atât de reprezentanții specialiști în domeniu cât și în egală măsură de către copii, pornind de la resursele informaționale vizionate pe subiectul celor mai importante aspecte ale colectării selective
La finalul acestor proiecții, copiii au participat activ la o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul căreia s-au discutat și explicat temele vizionate, iar copiii au avut ocazia de a pune întrebări specialiștilor din domeniu prezenți. De asemenea, elevii au putut să vizioneze prin intermediul ochelarilor VR, imagini 360 grade de la stația de sortare a deșeurilor.
Pentru ca subiectul colectării selective a deșeurilor să fie cât mai prezent în atenția elevilor sibieni, în cadrul proiectului a fost realizat un kit informațional-educativ, distribuit tuturor celor 25 de școli din municipiul Sibiu, frecventate de copiii din ciclul primar, kit care cuprinde trei secțiuni: informații scrise, informații video și activități practice/teste de cunoștințe propuse la clasa sau pentru acasă, tuturor copiilor din ciclul gimnazial.
Întâlnirile, au fost pe placul multora dintre elevi. Tocmai de aceea, în urma participării la proiect, mulți dintre ei au dorit să se implice în continuare în povestea colectării selective a deșeurilor, realizând desene pe această temă, dar și adevărate proiecte practice realizate exclusiv din materiale reciclabile.
Click aici să vezi cum s-a desfășurat prima ediție a proiectului!