Ia face parte din costumul popular românesc încă din cele mai vechi timpuri și sunt adevărate comori păstrate din generație în generație. Totodată, ele reprezintă și un simbol universal reprezentativ pentru cultura țării noastre.
Broderiile naționale au o simbolistică aparte, reprezentând întreaga moștenire culturală a românilor. Este vorba despre totalitatea legendelor și poveștilor din popor, culorile definind statutul celei sau celui care o poartă. Iile ascund simboluri abstracte (cosmice), florale (plante, frunze, flori, fructe) și geometrice.
„Ziua Universală a Iei” a luat amploare la nivel global și este sărbătorită în peste 50 de țări. Astfel, românii de pretutindeni sunt invitați să poarte în semn de Apriciere și Recunoaștere (tema aleasă în acest an), pentru cultura portului național.
În continuare vă invităm să admirați iile purtate de colegele noastre și istoria acestora:
Simona Tutunaru ne-a împărtășit puțin din istoria iei sale: „Azi port cu mândrie, ca de fiecare dată, ia cusută de buni acum 5 ani, special pentru nunta mea. Este o ie tradițională, țesută manual, cu ac și ață, model floral din regiunea Olteniei. Toți membrii familiei avem câte o ie cusută de bunica și le purtăm cu deosebită mândrie la fiecare eveniment special.”
Iulia Maria Macarie ne-a povestit și ea despre ia pe care a ales-o să o poarte în această zi: „Ia mea este lucrată manual și este luată de la Cheile Bicazului (zona Moldovei). Este cusută manual de către Janine Răstan, o localnică din zonă, care a învățat tainele coaserii de la bunica ei.”
Și Elena Paloși ne-a destăinuit povestea din spatele bluzei ei:
„Povestea iei mele este destul de restrânsă, deși mi-aș fi dorit să cunosc mult mai multe despre ea. A fost făcută de bunica mea pentru mama mea când aceasta avea aproximativ 2 ani, undeva în anul 1970. Este din zona Oltenia, jud. Vâlcea și este moștenire de familie și este cusută manual pe pânză de perdea și brodată cu mărgele.”
Dana Boitor spune că ia ei este cusută manual și că florile sunt inspirate din buchetul de la nuntă.
Elena Denisa Podar: „Aceasta ie împreună cu cheptarul sunt primite cadou de la o doamnă din orașul Victoria. Am un întreg costum popular și mă mândresc cu el atunci când îl port. Îl am de 4 ani. Astăzi am ales să port aceasta ie la o plimbare prin muzeul satului Astra.”
Le mulțumim tuturor colegelor care au purtat azi iei și ne-au adus aminte de faptul că ducem mai departe moștenirea neamului românesc dincolo de veacuri.